Loading...

Thursday, 24 May 2012

Jangan Annoying Sangat Boleh Tak???


Assalamualaikum..24 May 2012 bersamaan 3 Rejab 1432 hijrah. Betul tak?

Miss or Mr. Annoying…

        Alkisahnya, aku nak berkongsi satu pengalaman dengan korang. Bukan pengalaman aku, pengalaman “’kucing’’’ aku. Korang pernah tak lalui keadaan di mana, tetiba korang rasa korang disisihkan, tidak dipedulikan, dipinggirkan atau apa-apa perkataan seerti la.
 Ataupun, korang pernah tak lalui satu keadaan di mana, korang menjadi tempat ataupun takungan ataupun tempayan atau apa – apa la perkataan yang sesuai, di mana orang sama ada kawan baik, kawan rapat, kawan kurang rapat, adik beradik, mak ayah, rakan sekerja, boss atau sesape la mencari korang untuk menjadi pendengar cerita, masalah, pendapat dan sebagainya la..Pernah tak, pernah tak??

      Motip?? Aku sebenarnya nak berkongsi bukan tip, tapi pendapat peribadi hasil daripada pengalaman aku lalui usai 27 tahun berjalan di muka bumi ni.
Kalau korang rasa pernah diabaikan, disisihkan, dipinggirkan oleh kelompok kawan – kawan, teman, keluarga dan sebagainya, antara sebabnya mungkin ni kot :-
1.       Korang ni terlalu SEMPURNA untuk bergaul dan bermasyarakat dengan diorang tu, so diorang golongan marhain tu, taknak la menyeksakan diri melayan kerenah DIVA korang ni kan. Korang rasa, diorang ada masa tak nak layan perangai korang yang perasan SUPER PERFECT ni!

2.      Korang mungkin bila bercakap SELALU SANGAT off topic. Contohnya, kawan – kawan korang tengah bercakap pasal resepi yang diorang baru cuba petang semalam, tetiba korang dengan rasa YAKIN & TANPA BERSALAH, dengan muka tenuk menyampuk lalu bercakap pasal baju raya yang belum sempat ditempah.Dah la off topic, panjang lebar dan meleret – leret lak ceritanya tu. Korang rasa, kawan – kawan sembang korang tu hangin tak?

3.      Korang tetiba menyertakan diri dalam satu topic di laman social, yang statusnya mengenai kesedihan atau kegembiraan pengupload status. Tetiba korang masuk dan komen mengenai diri korang yang juga berpengalaman sama, 15 tahun yang lalu. Habis korang ceritakan dari A sampai Z, yang lebih haru, korang tak menyentuh langsung pasal status orang tu. Korang rasa, apa perasaan orang yang upload status tu serta pengomen-pengomen lain!

4.      Korang mungkin disisihkan kerana korang kalau bercakap, selalu sahaja bercerita, “aku hari tu kan, aku semalam, aku minggu lepas, aku..aku..aku…” Maknanya, kalau la perbualan tu mengambil masa 30 minit, 29 minit tu telah dipenuhi oleh cerita korang.Then, bila kawan korang bercakap, repond korang Cuma, “erm,,ohhhh, la yeke, gitu upenya…” kemudian korang sambung semula cerita korang. Ermmm, sadis!! Korang rasa, lepas tu agak – agaknya ada ke orang nak ajak korang bersembang!

5.     Korang pernah tak, ada diberitahu, atau diberi hint atau dikias-kias, atau secara tepat mengenai sasaran, yang korang ni membosankan, memualkan, atau secara berlapik, member korang tu cakap, “wow! Awak sangat luas pengetahuan.” Sedangkan dalam kata sebenar, dia nak cakap, “ko jangan tunjuk pandai sangat leh tak.Bosan!!”

6.      Belum sempat member korang habis bercakap, berdesup sepantas kilat korang potong cakap dia. Itu leh sabar lagi, yang memanaskan telinga dan memerahkan hati, korang dah la potong cakap dia (sunguh beradab korang), pastu korang sibuk bercerita pasal benda lain. Sakit hati dibuatnya.

7.     Korang tanpa dipinta telah memberi nasihat kepada kawan korang, dan nasihat tu sangat la panjang lebar, tapi sayangnya, ia bukanlah satu nasihat yang boleh membantu sebaliknya satu penceritaan di mana betapa hebatnya korang mengahdapi sesuatu masalah dengan penuh ketabahan.

              Erm, pernah ke korang lalui benda – benda ni? Kalau korang pernah, sila – sila la pantau diri, supaya tak dibenci, dimenyampah, disisihkan. Sekali dua buat, mungkin orang boleh terima, tapi kalau asyik dan selalu, makanya takde la salah kalau korang disisihkan dan diberi gelaran miss/mr. annoying. Betul tak? Aku, kadang – kadang pernah kena juga..hahahhaha…

No comments:

Post a Comment