Loading...

Monday, 28 May 2012

Kamu yang menyenangkan saya....


Assalamualaikum..

Hari tu aku dah bercakap beberapa sebab yang memungkinkan korang bakal mendapat miss/mr annoying. Kali ini, bagi menyeimbangkan keadaan, aku nk bagi lak keadaan – keadaan yang menyebabkan korang menjadi sumber inspirasi, pendengar pertama, pengongsi pendapat dan apa – apa la yang sewaktu dengannya. Antaranya:

1.       Korang tengah busy dengan kerja, kelas, atau exam, tetiba kawan korang hantar mesej kat korang nak meluahkan rasa sedih ditinggalkan kekasih. Korang pun, meletakkan ketepi segala kesibukan korang tu, lalu meluangkan sedikit masa untuk mendengar segala luahan rasa sedihnya. Yang paling best, diakhir mesej tu, kawan korang cakap, “thanks dear, aku dah tak sedih dah. Ko memang lawak.”


2.      Korang mendengar cerita orang dengan penuh minat, tekun dan tawaduk, sungguh kusyuk. Dari sinar mata korang tu, memang terpancarla yang korang ni memang memberi 100% perhatian pada apa yang kawan korang cerita tu, bila cerita lawak, korang ketawa berdekah – dekah, bila cerita sedih korang sama – sama mengalirkan air mata. Betapa empatinya korang terhadap situasi mereka. padahal sebenarnya dalam hati korang cakap, “alahai bila la nak habis ni”. Tapi disebabkan korang sangat menghargai orang lain, maka korang sanggup memberi laluan kepada kawan korang tu bercerita.  

3.      Korang diminta untuk memberi pendapat atau buah pandangan, dengan rasa rendah diri korang beritahu korang bukan bagus sangat dalam memberi nasihat, tetapi korang cuba memberi pandangan secara jujur dan ikhlas. Nasihat/pandangan yang korang berikan tu, berbentuk subjective idok la nak menjatuhkan sesape, atau berat sebelah dan sebagainya.Dan kawan korang sangat menyukai pendapat bernas korang tu.

4.      Korang diminta oleh seorang kawan untuk membantunya berpindah atau pun tolong memasak sebab dia nak buat open house. Korang dengan penuh rasa bahagia menerima jemputan tu, saat orang lain tak dapat menjengukkan diri, korang tetiba terjojol kat depan pintu rumah beliau bersiap sedia membantu. Korang ni macam the flash, sepantas kilat wujud bila diperlukan.


5.      Kawan baik korang telah menceritakan rasa tak puas hatinya pada seorang lagi kawan baik korang. Korang pun mendengar dan menelan segala apa yang diceritakan tu tanpa ada niat nak menceritakan balik pada kawan yang satu lagi tu. Kiranya korang ni jenis tak bermuka – muka la, tak pun korang ni jenis pandai jaga mulut, bukan jenis mulut tempayan la orang cakap.


6.      Bila korang bercerita, memberi pendapat, berkongsi pandangan mahupun nasihat, apa yang korang perkatakan itu adalah fajta, pendirian, inspirasi, pencetus semangat dan apa – apa yang positif la. Maksunya, korang ni kalau bercakap atau membuka bicara ada point yang menunjukan keintelektualan korang, idok le merapu, meramu tak tentu hala. Tunggang langgang selatan timur barat utara. Orang yang nak mendegar pun leh sakit jiwa dibuatnya.

7.      Atau..ada tak kawan – kawan korang cakap, korang ni sangat memahami diorang, korang ni sangat dekat ngan diorang, bila korang takde maka sepilah hidup mereka (eceh, dah ghupe pakwe makwe lak kan). Gitu la seumpamanya. Kalau dah secara terang – terangan ada yang cakap begitu, mungkin korang ni memang ada satu daya penarik ataupun x-factor yang menyebabkan kawan – kawan korang sayang sangat kat korang. Aku tak dapat la menjelaskannya, sebab yang diorang dambakan tu korang bukan akurang.

AKURANG!! Lantak ko la labu, malas aku nak layan. Patut la kawan – kawan ko cakap, ko ni suka merepek2..hahahha…


*Kalau kawan – kawan korang memang menyenangi korang, sayangkan korang, sangat rapat ngan korang, satu je nasihat aku, hargailah persahabatan tu, bukan senang seseorang nak sayang kita, menyenangi kita dan rapat ngan kita dengan rasa ikhlas lebih – lebih lagi kalau kawan sejenis. Kadang – kala walaupun rapat, tapi terselit gak rasa cemburu.Erm, sape nk jawab tu..

Thursday, 24 May 2012

Jangan Annoying Sangat Boleh Tak???


Assalamualaikum..24 May 2012 bersamaan 3 Rejab 1432 hijrah. Betul tak?

Miss or Mr. Annoying…

        Alkisahnya, aku nak berkongsi satu pengalaman dengan korang. Bukan pengalaman aku, pengalaman “’kucing’’’ aku. Korang pernah tak lalui keadaan di mana, tetiba korang rasa korang disisihkan, tidak dipedulikan, dipinggirkan atau apa-apa perkataan seerti la.
 Ataupun, korang pernah tak lalui satu keadaan di mana, korang menjadi tempat ataupun takungan ataupun tempayan atau apa – apa la perkataan yang sesuai, di mana orang sama ada kawan baik, kawan rapat, kawan kurang rapat, adik beradik, mak ayah, rakan sekerja, boss atau sesape la mencari korang untuk menjadi pendengar cerita, masalah, pendapat dan sebagainya la..Pernah tak, pernah tak??

      Motip?? Aku sebenarnya nak berkongsi bukan tip, tapi pendapat peribadi hasil daripada pengalaman aku lalui usai 27 tahun berjalan di muka bumi ni.
Kalau korang rasa pernah diabaikan, disisihkan, dipinggirkan oleh kelompok kawan – kawan, teman, keluarga dan sebagainya, antara sebabnya mungkin ni kot :-
1.       Korang ni terlalu SEMPURNA untuk bergaul dan bermasyarakat dengan diorang tu, so diorang golongan marhain tu, taknak la menyeksakan diri melayan kerenah DIVA korang ni kan. Korang rasa, diorang ada masa tak nak layan perangai korang yang perasan SUPER PERFECT ni!

2.      Korang mungkin bila bercakap SELALU SANGAT off topic. Contohnya, kawan – kawan korang tengah bercakap pasal resepi yang diorang baru cuba petang semalam, tetiba korang dengan rasa YAKIN & TANPA BERSALAH, dengan muka tenuk menyampuk lalu bercakap pasal baju raya yang belum sempat ditempah.Dah la off topic, panjang lebar dan meleret – leret lak ceritanya tu. Korang rasa, kawan – kawan sembang korang tu hangin tak?

3.      Korang tetiba menyertakan diri dalam satu topic di laman social, yang statusnya mengenai kesedihan atau kegembiraan pengupload status. Tetiba korang masuk dan komen mengenai diri korang yang juga berpengalaman sama, 15 tahun yang lalu. Habis korang ceritakan dari A sampai Z, yang lebih haru, korang tak menyentuh langsung pasal status orang tu. Korang rasa, apa perasaan orang yang upload status tu serta pengomen-pengomen lain!

4.      Korang mungkin disisihkan kerana korang kalau bercakap, selalu sahaja bercerita, “aku hari tu kan, aku semalam, aku minggu lepas, aku..aku..aku…” Maknanya, kalau la perbualan tu mengambil masa 30 minit, 29 minit tu telah dipenuhi oleh cerita korang.Then, bila kawan korang bercakap, repond korang Cuma, “erm,,ohhhh, la yeke, gitu upenya…” kemudian korang sambung semula cerita korang. Ermmm, sadis!! Korang rasa, lepas tu agak – agaknya ada ke orang nak ajak korang bersembang!

5.     Korang pernah tak, ada diberitahu, atau diberi hint atau dikias-kias, atau secara tepat mengenai sasaran, yang korang ni membosankan, memualkan, atau secara berlapik, member korang tu cakap, “wow! Awak sangat luas pengetahuan.” Sedangkan dalam kata sebenar, dia nak cakap, “ko jangan tunjuk pandai sangat leh tak.Bosan!!”

6.      Belum sempat member korang habis bercakap, berdesup sepantas kilat korang potong cakap dia. Itu leh sabar lagi, yang memanaskan telinga dan memerahkan hati, korang dah la potong cakap dia (sunguh beradab korang), pastu korang sibuk bercerita pasal benda lain. Sakit hati dibuatnya.

7.     Korang tanpa dipinta telah memberi nasihat kepada kawan korang, dan nasihat tu sangat la panjang lebar, tapi sayangnya, ia bukanlah satu nasihat yang boleh membantu sebaliknya satu penceritaan di mana betapa hebatnya korang mengahdapi sesuatu masalah dengan penuh ketabahan.

              Erm, pernah ke korang lalui benda – benda ni? Kalau korang pernah, sila – sila la pantau diri, supaya tak dibenci, dimenyampah, disisihkan. Sekali dua buat, mungkin orang boleh terima, tapi kalau asyik dan selalu, makanya takde la salah kalau korang disisihkan dan diberi gelaran miss/mr. annoying. Betul tak? Aku, kadang – kadang pernah kena juga..hahahhaha…

Thursday, 17 May 2012

Think..think..think..aku pun nak tingtong dah...

Assalamualaikum... Salam Hari Jumaat..

              Lamanya aku tak menghupdate entry, sesangat la sibuk dua tiga ketika ni. Sibuk dengan keje kat opis, sibuk dengan tanggungjawab sebagai anak, adik, kakak, mak sedara..huhuhu (peh, aku buat hatrik 3 minggu berturut2 balik kg), sibuk menyiapkan souvenir orang, sibuk cari duit lebih..huhuhu, juga menyibukkan diri entah kemana hala tuju..

            Dek kerana kesibukan ni sume la, lately aku tido sangat awal, pukul 9 pukul 10 dah tak sedar apa. Kadang - kala balas mesej pun separauh sedar. Tau2 dapat mesej kena marah dah..hahahaha.. Sangat penat sekarang ni, rehat tak cukup?? Erm, kalau tido awal bangun lewat tu dikira tak cukup rehat lagi ke ek..

         Selain kesibukan tugasan keje di opis, aku sebenarnya juga tengah menyibuk dan menyemakkan kepala otak ni untuk buat keputusan. Suatu keputusan untuk masa depan yang gemilang, cemerlang, terbilang (chewah, perlu ke?)

           Dah berkali - kali ditawarkan keje ni, sebelum ni aku just menggantungkan jawapan pada angin. Sebab aku memang lemah nak kena buat keputusan macam ni dan baru - baru ni sekali lagi ditawarkan, my future boss tu nk jawapannya semalam. Muhahaha, memang gelabah puyuh la aku nk fikir untuk mendapatkan jawapannya, then kerana sampai pagi aku still takde jawapan, makanya aku mintak la tangguh sampai Isnin ni. 

Serius, sampai detik ni pun aku masih takde jawapan.

          Kalau melihat kepada prospek keje luas, gaji yang ditawarkan serta beberapa perkara lain, aku memang memilih untuk sign je surat tawaran tu. Bukanlah kerana gaji semata - mata, sbb gaji kat sini pun dah best! Cuma lagi, meemikirkan job description tu yang aku pasti akan mencabar degupan adrenalin aku, makanya aku memang sangat tertarik untuk menerimanya, apatah lagi bakal incik boss ni dah beeberapa kali menawarkan jawatan ni.

            Tempat aku keje ni sekarang pun tak kurang hebatnya, aku boleh improve aku punya English (sbb big boss, boss & boss adalah makluk yg datang dari Korea), then aku juga boleh belajar bahasa Korea kat sini (erm, bakal boss tu pun pandai berbahasa Korea  gak). Banyak aku belajar kat sini, setahun setengah keje kat sini, banyak yang aku timba, daripada sorang wartawan prebet, tetiba aku bertukar jadi budak opis lak. Dek kerana lama sangat keje kat sini (lama ke??), kadang - kala, aku buat salah yang boleh melingkupkan company pun boss just marah je, xde plak dia dah bagi surat terminate kat aku. Baik sangat boss ni, sampai aku rasa stress tahap dewa bila buat salah tapi xdapat balasan setimpal. (Stress wo, sbb aku ni jenis btanggungjawab..kueng3). 

            Alkisahnya dari aku masuk dulu sampai beberapa detik sebelum ni, sangat seronok bekerja. Sampai la satu masa yang terdekat ni, aku ada rasa tak puas hati dengan salah sorang manager aku yang sorang ni. Suka caras keje aku, berlagak bagus depan boss, bermuka - muka & dia pun "aircond" punya la kuat, tak pakai kipas dah wo la ni, aircond terus. Bab soal caras keje tu, kalu dia buat betul - betul, it's ok la kan. Ini tak, dia amik keje yang aku dah buat 75%, then dia buat pekasam kat tempat dia, sampai masa bila boss tanya keje belum siap, dia kata tak tau nak buat, takde orang nk tunjuk. Yang kenanya aku la. Tak ke hangin namanya tu. Mentang2 la manager, so apa kelas aku nk tanya orang bawah. Cam tu la.

            So, disebabkan aku makin makan hati dengan orang macam ni lebih baik aku buat pertimbangan untuk menandatangani suart tersebut..weng2.. So, dalam masa kurang dua bulan ni, terpaksala memulun segala keje. Orang kata, harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama, walaupun aku belum mati, kiranya cam tu gak la kan. Aku nk meninggalkan nama yang baik sebelum meningglkan opis tercinta ni.

*ops!! tak sedar saya termengumpat orang di hari Jemaat. AstarfiruAllah...

Thursday, 3 May 2012

Definisi ROMANTIK, interprestasi SAYA...


ROMANTIK TU BILA….
dia makan kat kedai order laksa..
then, dia pun call kita,
“yang, laksa kat sini best tau”.
(sebenarnya dia saje nak buat kita terliur)
 Tak la, itu tandanya dalam ingatan dia masih ada kita..

ROMANTIK TU BILA….
Kita dan dia sama – sama tengah busy kat tempat keje
dan tak sempat nak say,”hai” pepagi hari..
Tiba2 mesej masuk,
“yang”..
 (sebenarnya dia cuak, kita ni majuk ke hape tak mesej2 dia)
Tak la, tu tandanya, dia sedang merindui kita..>_<


ROMANTIK TU BILA…
Kita bercerita kat dia tentang  betapa tensionnya dengan keje kat opis,
Dan dia balas
” sabar la yang, keje abg ni lagi la tension tau,
kena keje ikut shift, klu org tak cukup 3 hari kena keje 24 jam”.
 (sebenarnya dia pun tgh penat & malas nak dengar kita membebel)
Tak la, Itu tandanya, dia nak kita jadi kuat supaya dia akan turut rasa kuat.


ROMANTIK TU BILA..
“Esok ayg pose…”
Kul 5:3o pg, dia mengejutkan kita untuk bangun sahur.
( sebenarnya dia malas asyik nak tengok mesej yang kita hantar,”abg lapo la”)
ITak la, itu tandanya dia nak kita menjalankan ibadah dengan sempurna.


ROMANTIK TU BILA...
Kita balik kampong dan seharian lupa menghubungi dia,
Dia pun hantar mesej kat kita,”yang, seronok ke balik kg?”  
(sebenarnya dia takut kita keluar dating dengan marka lama kat kg..muhahhaha)
tTak la itu tandanya dia bimbang kita melupakan dia


ROMANTIK TU BILA..
Kita demam panas seminggu,
 dan dia sentiasa mengingatkan kita untuk makan ubat,
sambil berkata,”tu la, kuat sangat berjalan, kan dah demam.”
(sebenarnya dia malas nak dengar kite merengek & merepek…hihi)
Takla, Itu tandanya, dia risau tentang kesihatan kita & tak sanggup nak tengok kita sakit.


ROMANTIK TU BILA…
“Abg, cemana nak pasang khemah ni, tak pandai la”
Dia lak balas,
 “ Cuba la dulu”.
(sebenarnya malas nak layan kita yang ngada2 ni..hakhakhak)
Tak la,  Itu tandanya, dia nak kita belajar berdikari & yakin pada diri sendiri.





ROMANTIK TU BILA…
Dah lama kita  tak masak makanan kegemarannya
Dan dia berkata,
” yang, kerang tumis tu sedap la.Dah lama tak makan.”
(sebenarnya dia dah boring asyik makan kat kedai mamak/asyik makan benda yg sama je..telur goring!!..huhuhu)
Tak la, Itu tandanya, dia menghargai  air tangan kita.


ROMANTIK TU BILA..
Dia punya masa untuk bersama teman – temannya,
dan dia tak ganggu kita time kita bersama teman – teman kita..
(sebenarnya, dia boring asyik nak berkepit ngan kita je)
Takla, itu tandanya dia masih menghormati privasi diri kita


ROMANTIK TU BILA….
Azan baru je habis, dan dia pun menghantar mesej kat kita,
“yang, jom solat”.
(sebenarnya dia malas nak kena bebel sbb lambat2kan solat)
 Takla, itu tandanya dia nak kita sama-sama sentiasa mengingati-NYA jangan asyik cakap “I love u” kat dia je
, kat Allah pun ne cakap “ I LOVE U” gak.


ROMANTIK TU BILA…
Ketika dia dia perlu ‘outstation”
Dan dia curi – curi masa sibuknya untuk menghubungi kita semata – mata ingin mengatakan
”I LOVE U”..